Numărul infracţiunilor de tâlhărie continuă să crească la nivelul judeţului Gorj, iar cele mai predispuse persoane sunt gorjenii în vârstă, care locuiesc singuri. Din acest motiv, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Gorj a desfăşurat în perioada august-octombrie 2012 o campanie de informare a cetăţenilor pentru prevenirea unor astfel de infracţiuni, denumită generic „FII PRECAUT! AI GRIJĂ DE VIAŢA ŞI BUNURILE TALE!”.
Activităţile desfăşurate în cadrul campaniei au avut ca scop atenţionarea cetăţenilor prin prezentarea modului în care infractorii observă oportunităţile care le apar şi care îi determină să acţioneze: bunurile pe care le avem asupra noastă sunt văzute de hoţi ca pe nişte câştiguri imediate. Profitând de neatenţia şi neglijenţa potenţialelor victime, obţin profituri fără să presteze o muncă sau un efort deosebit. Victimele jafurilor comise prin violenţă sunt, în general, bătrânii, femeile şi copiii, tâlharii profitând de neglijenţa celor care-şi etalează bijuteriile din aur şi telefoanele mobile. Obiectele cele mai vizate sunt telefoanele mobile, poşetele şi bijuteriile. Aceste bunuri devin principală ţintă a tâlharilor deoarece constituie obiecte relativ uşor de sustras şi de valorificat, iar persoanele care le poartă sunt cu precădere femei şi copii (reprezentanţi ai unor categorii cu risc sporit de victimizare).
Măsuri simple, dar benefice
În cadrul campaniei, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au recomandat cetăţenilor să îşi ia unele măsuri simple pentru a reduce riscul de a deveni victime ale unei infracţiuni de tâlhărie. Astfel, cetăţenii trebuie să aleagă cu grijă traseul pe care se deplasează, noaptea să evite parcurile, străzile pustii, terenurile virane, iar la intrarea în imobil să fie foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane stră