Plantele, mamiferele, peştii şi în cele din urmă nevertebratele dispar. Oceanele se vor evapora şi vor rămâne doar lacuri mici, extrem de sărate, în peşteri, care vor adăposti microbii.
Iar aceştia vor fi ultimii locuitori care vor stăpâni Pământul. Acestea sunt concluziile analizelor computerizate realizate de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie pe baza informaţiilor despre evoluţia Soarelui, a Terrei şi a întregului Univers, notează "New Scientist“.
În bazine izolate
"Sună crud, dar adevărat", spun oamenii de ştiinţă. "Singurii.. .pământeni în viaţă vor fi organismele unicelulare care vor locui în bazine izolate de apă caldă şi sărată, conform celor mai recente descoperiri. Şi aceste ultime vieţuitoare pământene vor muri peste aproximativ 2,8 miliarde de ani, cu un miliard înaintea Soarelui".
Jack O'Malley-James de la Universitatea St. Andrews şi colegii săi au analizat şi posibilitatea ca viaţa să se poată dezvolta în habitate extreme, cum ar putea fi pe planetele sistemelor solare asemănătoare celui pe care îl numim "acasă“. Formele de viaţă complexe dispar când Soarele îmbătrâneşte şi temperaturile la sol cresc.
Modelul computerizat care a prezis acest eveniment oferă şi o veste bună: în viitor, oferta planetelor care gravitează în jurul altor stele şi care vor putea susţine viaţă, va fi mai variată decât în prezent...