Cu aproape o luna inainte de alegeri, nimeni nu poate spune cu certitudine cati parlamentari va avea Iasul. Situatia paradoxala este cauzata de legea electorala, care permite dublarea unor mandate. Adica, dintr-un colegiu din Iasi (sau din mai multe), sa trimitem la Bucuresti cate doi deputati. Potrivit unor simulari, este posibil chiar ca pe unele colegii din Bucuresti sa fie alesi 3 deputati, si nu unul.
Teoretic sunt 470 Sistemul de vot la aceste alegeri este cel adoptat in 2008. Fiecare judet reprezinta o circumscriptie electorala, iar fiecare circumscriptie este impartita in colegii. Acestea au fost trasate dupa niste reguli generale specificate in legea din martie 2008, cu o norma de reprezentare de un deputat la 70.000 de locuitori si de un senator la 160.000 de locuitori. Conditiile legii au fost ca o circumscriptie sa aiba un numar intreg de colegii, minim 4 pentru Camera Deputatilor si minim 2 pentru Senat, iar colegiul cel mai mic sa fie cu maxim 30% mai mic decat cel mai mare. Doar candidatii care obtin jumatate plus unul din numarul de voturi castiga automat un loc in Parlament. Asadar, Romania este impartita in 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat, rezultand un Parlament cu 452 de mandate (cu tot cu diaspora), la care se adauga cele 18 locuri pentru minoritati. Se ajunge astfel la 470 de parlamentari. Dupa aceste alegeri insa, numarul parlamentarilor ar putea creste tocmai din cauza modului de distribuire a mandatelor.
Rotunjiri si calcule In functie de procentul obtinut la nivel judetean, unui partid i se repartizeaza un numar de mandate. De exemplu, la Iasi sunt 12 mandate de deputat iar, in cazul in care partidul „X” obtine 70% din voturi, acestei formatiuni ii revin 8 mandate (70% din 12, cu rotunjire in jos). In cazul in care se obtin sub 50%+1, distribuirea mandatelor se face in functie de numarul de voturi ob