Va mai aduceti aminte de frigiderele, televizoarele si masinile de spalat de pe vremuri? Bunicii, parintii nostri le aveau de peste 10, daca nu chiar 20 ani. Si mergeau in continuare fara nicio problema. In ziua de azi, electrocasnicele si electronicele au o viata mult mai scurta. Sunt programate sa se strice mai repede. De ce?
Daca mergi intr-un magazin de electrocasnice, cu siguranta vei observa ca frigiderele si masinile de spalat nu mai arata la fel de “sanatos” ca altadata. Au tabla mai subtire, abunda in materiale din plastic, au devenit adevarate gadgeturi, pline de display-uri, butoane si controlere electronice. La prima vedere, iti iau ochii. Odata ce ajungi sa le folosesti, vei vedea ca tehnologia nu iti aduce neaparat un lucru bun.
“Am luat un frigider cu display digital. Mi-a placut ca iti arata pe usa temperatura, umiditatea, ora, calendarul etc. Mai avea si un distribuitor de gheata si era interesant”, ne-a povestit un cititor DailyBusiness.ro.
"L-am dus acasa, a mers ok pana la prima cadere de curent. S-a resetat calculatorul. A trebuit sa il duc la reparat. I-a schimbat calculatorul si, la nici doua zile distanta, a cazut din nou. L-am dus inapoi la magazin si am luat un frigider clasic", a spus cititorul.
La fel ca el sunt multi alti clienti care si-au luat teapa cu “tehnologia”. De ce se intampla asta?
Potrivit jurnalistilor de la Le Temps, majoritatea electrocasnicelor si electronicelor din prezent au o durata de viata mai redusa si asta pentru ca producatorii le programeaza sa mearga mai putin. Daca se strica mai repede, inseamna ca trebuie sa cumperi altele. Iar daca vrei sa le repari, ajungi la pretul produselor noi.
“Sa luam de exemplu cele mai noi masini de spalat. Companii cu renume aseaza rulmentii cu bile in cilindru, deoarece cilindri noi sunt extrem de costisitori, ce