Din februarie, fierarul Dan Bratu (38 de ani), din comuna Sudiţi (Ialomiţa), a rămas în scaunul cu rotile, după un accident îngrozitor. El a reuşit să-şi înfrunte condiţia într-o ţară în care cei cu dizabilităţi sunt priviţi cu rezerve. 3,6% din populaţia României are o dizabilitate, în total fiind înregistrate 689.156 de persoane cu dizabilităţi.
Acesta este primul episod din serialul „Adevărul“ dedicat acestor învingători şi intitulat „Oameni fără frontiere“.
Fierarul Dan Bratu e în scaun cu rotile de jumătate de an. Deşi are de luptat nu doar cu propria infirmitate, ci şi cu prejudecăţile sătenilor şi cu lipsa accesului la informaţie, se încăpăţânează să meargă mai departe. A inventat singur un sistem prin care să poată potcovi din nou, ca înainte de accidentul care l-a făcut să nu-şi mai poată mişca picioarele: se leagă de spătarul scaunului cu rotile ca să aibă echilibru. Pe 27 noiembrie, Dan Bratu, în vârstă de 38 de ani, va participa la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi organizată de ActiveWatch și Fundația Motivation România și coprodusă de TVR 1.
Dan înşfacă roţile argintii ale scaunului în care e imobilizat. Împinge ferm. Scaunul saltă şi se-nclină într-un unghi de 45 de grade. Braţele lui Dan se-ncordează, degetele înţepenesc pe semicercurile roţilor. Îşi struneşte toată greutatea corpului ca un cascador, să-şi ţină echilibrul în înclinare. Obrajii cărnoşi i se lăţesc într-un zâmbet demonstrativ. Clang! Roţile ating podeaua camerei de zi a casei din chirpici. Se mai ridică o dată, cât să poată trece pragul şi se-ndreaptă spre scara de la ieşire, să iasă către fierăria din curte.
E fierar din clasa a opta, când lucra cu tatăl său la CAP-ul din comună. Din '98 s-a privatizat şi are atelierul lui, în grădina neasfaltată, cu pământul ca o pudră, care se-ncleioşează când plouă. Potcoveşte, sudează, repară, îl ştie tot satul de om muncitor