Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar trebui însoţit de un mecanism financiar adecvat, din partea Uniunii Europene, care să sprijine realizarea MCV, spune Simona Maya Teodoroiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, într-un interviu pentru Agerpres.
Ea susţine că o primă evaluare realizată de MJ, în vara acestui an, pe baza datelor transmise de instanţele din toată ţară, arată că pentru perioada 2013 - 2016 investiţiile în infrastructură şi pentru asigurarea resurselor umane în vederea îndeplinirii obiectivelor MCV ajung la circa 150 de milioane de euro. ”Or, este evident că aceste resurse nu pot fi asigurate doar de la bugetul de stat, fiind nevoie de un sprijin financiar extern consistent; cu atât mai mult cu cât justiţia română nu a fost un beneficiar de prim rang nici în cadrul actualului exerciţiu al fondurilor structurale 2007 - 2013”, declară secretarul de stat în Ministerul Justiţiei.
În următoarele două săptămâni va avea loc o nouă evaluare a experţilor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Din discuţiile purtate cu oficialii europeni, care este soluţia indicată de aceştia pentru îndeplinirea de către România a obiectivelor MCV?
Simona Maya Teodoroiu: Principala recomandare a oficialilor europeni, care de altfel este una elementară în managementul deloc uşor al întregii problematici MCV, rămâne colaborarea efectivă, dialogul real, de substanţă, între toate instituţiile implicate sau care au responsabilităţi în materie. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, nu cred că trebuie neglijat un aspect fără de care multe deziderate ale sistemului judiciar român rămân nerealizate: Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar trebui să fie însoţit de un mecanism financiar adecvat, care să sprijine realizarea sa, din partea Uniunii Europene, - o abordare coerentă a acestei necesităţi de pri