În Spania crește tensiunea în jurul problemei catalane. Mai sunt trei săptămâni până la alegerile regionale, iar Madridul și Barcelona înăspresc tonul în ceea ce privește problema secesionistă.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Artur Mas, șeful administrației locale, își reafirmă hotărârea de a merge până la capăt, ”nici legile și nici tribunalele nu vor putea opri emanciparea Cataloniei”, a declarat el la acest sfârșit de săptămână. Ba mai mult, Artur Mas i-a asigurat pe catalani că există deja un calendar al acestui demers, ”2014 va fi anul în care Catalonia își va obține independența”.
La rândul lui, Guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy își radicalizează discursul. Demersul catalan de a organiza un referendum privind independența este considerat la Madrid anticonstituțional și se înmulțesc vocile care cer măsuri radicale, adică suprimarea autonomiei catalane, precum și suspendarea din funcție a politicienilor de la Barcelona.
Catalanii primesc semnale foarte clare din partea Uniunii Europene, ”o eventuală secesiune va duce la excluderea regiunii din structurile comunitare”, ba mai mult, șeful administrației locale se întoarce frustrat dintr-un voiaj politic făcut săptămâna trecută la Moscova, în urma căruia spera să obțina susținerea rusă a planurilor secesioniste, dar nici Putin și nici Medvedev nu au vrut să stea de vorbă cu liderul catalan.
În acest context, 300 de scriitori, avocați, politicieni, regizori și economiști, printre care Pedro Almodóvar, Mario Vargas Llosa sau Antonio Molina, au semnat un manifest, în care sugerează o soluție de mijloc în acest diferend. Fără să susțină poziția administrației de la Madrid, ei pledează în favoarea regândirii structurilor administrative naționale, în termenii unui stat federal, ca soluție tampon și se opun tendințelor secesioniste catalane alimentate de căt