Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta), susţine că preţul la carnea de porc s-a stabilizat în toată Europa.
Cea mai ieftină carte de porc poate fi cumpărată din pieţele din judeţul Prahova, unde kilogramul de carne nu depăşeşte 10 lei, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de la sfârşitul lunii octombrie. La polul opus se află judeţul Braşov, unde locuitorii scot din buzunar chiar şi 20 de lei pentru un kilogram de carne de porc.
„De sărbători majorările nu sunt semnificative sau cel puţin nu sunt ale noastre. Sunt ale pieţei gri spre negru. Tot felul de persoane profită de ocazie şi se duc în pieţe să speculeze. Le spun clienţilor că porcul cumpărat din hypermarket a fost crescut în gospodărie, e bio, e eco şi dublează preţurile”, a declarat Minea, citat de Mediafax. Preşedintele Romalimenta a mai subliniat că de sărbătorii marii producători preferă să facă reduceri pentru a vinde mai multă marfă.
Și la prețul laptelui Brașovul este în topul celor mai scumpe județe, un litru fiind comercializat cu 3-4 lei. Litrul de lapte poate fi cumpărat la cel mai bun preţ din pieţele din judeţul Argeş (1,5 lei-2,5 lei), de două ori mai ieftin decât din pieţele din Buzău, unde litrul de lapte poate ajunge şi la 5 lei, reiese din datele MADR.
În ceea ce priveşte preţurile brânzeturilor, locuitorii din Bistriţa-Năsăud pot cumpăra din pieţe cea mai ieftină telemea (11 lei-14 lei), în timp ce în Caraş Severin sau în Sălaj, pentru un kilogram de telemea, poţi scoate din buzunar chiar şi 30 de lei.
Carnea de pasăre poate fi achiziţionată la cel mai bun preţ în pieţele din Teleorman, unde un kilogram costă între 8 şi 8,5 lei. La Iaşi, pe de altă parte, preţul unui kilogram de carne de pui se situează între 10,5 şi 15,2 lei.
Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale