Premierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la programul de guvernare pe care îl va propune USL, că în 2012-2016 cotele diferenţiate pentru cei cu venituri foarte mici pot scădea până la 8% şi 12%, cota principală rămânând însă 16%.
„Cotele diferenţiate în perioada 2012-2016 pentru cei cu venituri foarte mici pot scădea până la 8 şi 12%, însă cota principală rămâne 16%", a spus Ponta.
Uniunea Social Liberală îşi va lansa programul de guvernare joi, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă măsura aplicării TVA de 9% la alimente va fi inclusă în programul de guvernare, Ponta a răspuns afirmativ, el precizând că impactul bugetar al acestei măsuri trebuie negociat cu partenerii financiari internaţionali.
"Da, dar, după cum ştiţi, în proiecul de buget pe 2013 impactul bugetar al acestei măsuri trebuie prezentat foarte clar şi trebuie negociat cu partenerii noştri internaţionali", a spus Ponta.
TVA diferenţiat. El a arătat că, în conformitate cu studiile şi evaluările pe care USL le-a făcut, pe termen scurt, respectiv în câteva luni, TVA diferenţiată în procedura în care se emite factură de 24%, după care pe baza acelei facturi producătorul primeşte înapoi 15%, va scoate la fiscalizare piaţa neagră a producelor agricole, va încuraja producţia internă şi va sprijini mult investiţiile în agricultură.
"Prioritatea zero pentru 2013 şi unul dintre punctele cele mai importante pe care le avem de discutat cu FMI şi CE îl reprezintă cota diferenţiată la producător pentru produsele agricole. Acolo, conform studiilor făcute de noi - trebuie să-i convingem şi pe cei de la FMI şi CE şi domnul ministru Constantin va fi foarte persuasiv în acest sens - nu se pune problema unei scăderi - vorbesc de ani, anul 2013 - al unei scăderi de încasări la bugetul statului ", a spus Victor Ponta.
Premierul a mai spus, luni, întrebat dacă scăderea CAS este