Investiții de sute de milioane de euro, proiecte la cheie și locuri de muncă pentru șomeri. Toate în jurul marilor orașe.
Parcurile industriale pot fi o soluție pentru „reindustrializarea României“, în contextul în care foarte multe unități de producție au fost închise și, la nivelul întregii țări, funcționează „puțin peste 40“ de parcuri, consideră Nasty Vlădoiu, președintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România. „Industria a ajuns pe primul loc în PIB, cu o pondere de 26,5%. Trebuie să atragem cât mai multe investiții străine , dar și fonduri europene“, susține el.
Este adevărat că, în ultimii ani, zeci de proiecte de parcuri industriale au fost blocate, jucătorii din piață convinși fiind că vor rămâne așa până ce „gradul de neocupare“ al spaţiilor existente va coborî la 3%-5%. Grosso modo, aproximativ 1.200 de hectare de teren au fost cumpărate în jurul marilor oraşe, urmând să se transforme într-o adevărată industrie. Până ce vor fi atrași investitori, parcurile care au fost deja dezvoltate s-au transformat în puncte de atracție pe harta investitorilor străini.
În afară de Ploieşti West Park, pentru care s-a alocat un capital de 750 milioane de euro, fiind de departe cel mai mare parc industrial din regiune, dezvoltat de Alinso Group, încep să devină vizibile și alte zone din piața locală.
„Eurobusiness“ la Oradea
Parcul industrial Eurobusiness Oradea are deja un grad de ocupare de 70%, suprafața totală fiind de 121 de hectare. „Investițiile municipalității în proiect au fost de 15 milioane de euro - jumătate din fonduri europene, în timp ce investițiile private au ajuns la 130 milioane de euro“, spune Delia Ungur, director general al parcului din Oradea. Punctual, americanii de la Emerson au concesionat 14 hectare de teren. Investiția, care va începe în primăvara anului viitor și se va întinde pe cinci ani, a