Vrei sa iti infrumusetezi casa cu un acvariu, il cumperi, iei si pestii, dar acestia nu reusesc sa traiasca mai mult de cateva zile? Ori poate supravietuisc, insa apa arata mereu murdara, in ciuda faptului ca tu o schimbi asa cum ai fost instruit?
Cel mai probabil faci unele greseli. Daca vrei sa te bucuri de micii inotatori, iata de ce este bine sa tii cont, dupa cum declara pentru Ziare.com veterinarul Dragos Mitrea.
In primul rand, acvariul nu trebuie sa fie amplasat sub sursa de lumina directa si trebuie sa aiba un suport foarte stabil. Trebuie inteles ca unele acvarii, desi nu par atat de grele, pot sa ajunga si pana la 500 de kilograme. Deasupra acvariului trebuie pus un capac, pentru a impiedica unele specii sa sara din apa. Apoi este nevoie de filtru (simplu, cu burete, sau exterior), substrat de pietris sau nisip, plante (naturale sau artificiale), pe langa pesti.
Acestia trebuie sa fie sanatosi in momentul in care sunt cumparati, sa se potriveasca intre ei si spatiului in care vor locui si sa te informezi in ceea ce priveste ingrijirea lor corecta.
O zi de post
In principiu, este indicat ca ei sa fie hraniti o data pana la de 3 ori pe zi, iar o zi pe saptamana pot chiar sa treaca peste mese, astfel incat sa se evite supraalimentatia. Este bine ca aceeasi persoana din familie sa ii hraneasca, pentru ca au fost multe cazuri in care fiecare membru s-a dus intr-o zi de 2-3 ori sa le dea mancare, ceea ce inseamna ca poate pestii au mancat de 3-4 ori mai multa hrana decat ar fi trebuit, fiind hraniti de mai multe persoane.
Cum pestii nu pun prea mult pret pe mancare, poti sa pleci linistit de acasa un weekend. Totusi, daca este vorba de mai multe zile si chiar saptamani de absenta, roaga un vecin sa aiba grija de ei sau cumpara un dozator special.
Foarte importanta este si temperat