Semnalele primite din partea instituţiilor europene arată că bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 ar putea fi stabilit la o valoare similară celei pentru intervalul actual, 2007-2013, ceea ce înseamnă că României ar urma să-i revină o alocare de circa 31 miliarde euro, fonduri nerambursabile pentru şapte ani, a declarat luni, la Deva, deputatul european Iuliu Winkler.
El s-a arătat nemulţumit de performanţele slabe ale ţării noastre în atragerea fondurilor comunitare nerambursabile, apreciind că situaţia a fost generată de lipsa de consultare, în anul 2006, a consiliilor judeţene, a consiliilor locale din oraşele mari, a asociaţiilor primarilor sau a mediului de afaceri în privinţa transmiterii către Bruxelles a solicitărilor de finanţări pentru perioada 2007-2013.
'Pentru această planificare superficială am putea avea o scuză pentru că, în anul 2006, încă nu aderaserăm la UE şi eram lipsiţi de experienţă, dar, în viitor, nu putem invoca nicio circumstanţă atenuantă, dacă ne vom regăsi în aceeaşi situaţie dezastruoasă în privinţa accesării de fonduri europene în perioada 2014-2020. (...) Dacă se va întâmpla, atunci vom putea doar să ne contemplăm propria incompetenţă', a spus parlamentarul european într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UDMR.
În calitatea sa de preşedinte al filialei judeţene UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler a menţionat că Uniunea va înainta Ministerului Afacerilor Europene, în cel mai scurt timp, Planul de dezvoltare 'Transilvania 2020', astfel încât această viziune să fie inclusă în Strategia-cadru pe care România o va transmite la Bruxelles pentru perioada bugetară 2014-2020.
'Planul de dezvoltare Transilvania 2020 nu va putea fi pus în practică doar de UDMR. Acesta este propunerea de dialog a UDMR cu toţi partenerii politici, din administraţie, etc. în vederea dezvoltării Tr