Romania a ratat, din punct de vedere tehnic, adoptarea monedei euro in 2015, acest lucru fiind confirmat si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Insa, potrivit analistilor, este posibil ca autoritatile sa nici nu-si fi dorit cu adevarat sa intre in zona euro.
Problemele de ordin tehnic sunt clare: pentru a adopta moneda unica in 2015, Romania ar fi trebuit sa intre in mecanismul de schimb valutar cel mai tarziu la 1 ianuarie 2013, iar acest lucru nu poate fi realizat, avand in vedere ca mai sunt doar doua luni pana la deadline.
"Ca sa intram mai tarziu ar trebui sa discutam cand ar fi in 2015. 1 ianuarie nu se mai poate si este o intreaga tevatura ca sa obtii o derogare ca sa fie 1 iulie sau 1 octombrie", a explicat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale.
De asemenea, a treia problema este reprezentata de alegerile parlamentare, care se vor sustine pe 9 decembrie. "Mai este o luna pana la alegeri. Va fi un nou guvern, care va decide cu BNR si cu alte autoritati ale statului cand si cum va fi intrarea in zona euro. Nici un guvern, inainte de alegeri, nu va lua o asemenea decizie", a adaugat Vasilescu.
In plus, pentru a ne califica pentru intrarea in zona euro, Romania ar trebui sa indeplineasca doua serii de criterii. Unele de convergenta nominala, ce includ tinte specifice privind deficitul bugetar, nivelul datoriei si al inflatiei sau stabilitatea cursului de schimb valutar.
In aceasta privinta, Romania sta destul de bine, desi nu sunt indeplinite chiar toate conditiile. "In criteriile formale intra deficit bugetar de 3%, inflatia nu mai mare de 1,5 puncte procentuale decat media celor mai performante trei tari, datoria publica sub 60% din PIB. La criteriul cursului de schimb, trebuie sa fii in mecanismul ratelor de schimb ca sa-l evaluezi, lucru pe care nu-l avem, p