Cei care detin cele 42 de site-uri reclamate de Pro Tv si CNA ca distribuie ilegal material video risca amenzi de pana la 40.000 de lei, conform legislatiei in vigoare, dar marea problema intervine in momentul in care infractorul trebuie identificat, caci pana in prezent nu se stie cine sunt administratorii acestor site-uri, iar pana atunci hotul neprins e om cinstit.
In urma unei sesizari facute de Pro Tv, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa sesizeze mai departe Politia cu privire la 42 de site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara sa detina drepturile pentru continutul transmis.
"Ce tine de CNA se opreste aici"
“Am sesizat si noi autoritatile la cerera ProTv pentru ca avem aceasta obligatie atata vreme cat ei au notificat CNA ca furnizeaza acest continut avem si noi obligati de ai proteja, si nu numai pe cei de la Media Pro, pe oricine e autorizat de CNA. Noi tot ce putem sa facem este sa primim sesizarea si sa facem mai departe o plangere, asta prevede legea”, a declarat pentru DailyBusiness. ro Narcisa Iorga, membru al CNA.
“Noi nu putem sanctiona. Responsabilitatea noastra este limitata la a sesiza autoritatile statului care sunt responsabile de cercetarea penala. De aici incolo nu ne mai priveste, nu avem atributii, nu intra in reglmentarea noastra”, spune Narcisa Iorga.
Chiar daca in Romania nu exista o autoritate speciala care ar trebui sa se ocupe doar reglementarea internetului, problema intra in competenta parchetului. Dar oare vor reusi procurorii sa-i identifice pe proprietarii acestor site-uri. Caci pana vor pune mana pe ei se aplica probabil o alta regula, nescrisa, “hotul neprins e om cinstit”.
“Fara indoiala distribuirea ilegala prin internet a unor opere cinematografice sau muzicale constituie o incalcare a