Acte de identitate, certificat de casatorie, documente care atesta realizarea de venituri, hartii care dovedesc existenta avansului, extrase din documentatia cadastrala sau certificatul de eficienta energetica sunt o parte din hartogaraia pe care romanii trebuie sa o aduca la banca in cazul in care doresc un credit Prima Casa garantat de FNGCIMM.
Cu totul altfel am vazut ca stau lucrurile in cazul gruparii Stan-Ruse, care ar fi fraudat unele banci romanesti cu 22 milioane euro. Mai exact, daca ai interpusi acolo unde trebuie, obtinerea unui credit devine floare la ureche si nu o corvoada birocratica cum este pentru majoritatea romanilor.
Pentru a ajunge la acest nivel superior, la care contractarea unui imprumut devine o “usurinta”, trebuie sa ai relatii la functionari cu rang inalt din Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Senatul Romaniei, AVAS, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Fondul National de Garantare a Creditului rural si alte structuri ale statului roman, potrivit referatului DIICOT cu privire la fraudele bancare.
Pasii urmati de gruparea Stan-Ruse pentru a obtine credite
Gruparea Stan-Ruse infiinta sau prelua societati comerciale, dupa care acestea erau “cosmetizate”, iar noile firme aveau cifre de afaceri si profituri considerabile, angajati si active uriase, practic devenea un business de success.
Membrii gruparii realizau majorari de capital social fictive, prin intocmirea de acte bancare false, cum ar fi foi de varsamant, extrase de cont sau ordine de plata.
Totodata, cu ajutorul unor functionari din ANAF, gruparea Stan-Ruse declara toate datele false la administratiile financiare. Cand angajatii bancilor vroiau sa verifice veridicitatea datelor, pe site-ul ANAF situatiile financiare corespundeau cu cele din actele prezentate.
Dupa acesti pasi, membrii gruparii mer