Marţi avem de plătit o nouă tranşă de 655 de milioane de euro din datoria către FMI. Vom aduna bani prin scumpiri, deprecierea leului şi creşterea unor taxe.
Ziua de 6 noiembrie este prevăzută ca dată scadentă pentru plata celei de-a doua rate a datoriei României către FMI, suma de rambursat astăzi fiind de 655 de milioane de euro. Banii se dau în contul împrumutului de 12 miliarde de euro contractat în 2009, iar totalul de rambursat (cu tot cu dobânzi şi comisioane) va fi de 13,4 miliarde de euro până în 2015. Următoarea zi de plată a unei noi rate către FMI va fi în decembrie, când vom consemna şi totalul banilor rambursaţi în 2012, adică 1,9 miliarde de euro.
Urmează doi ani grei
Dacă astăzi şi în decembrie România încă se mai „descurcă“ să plătească ratele către FMI, ceea ce va urma până în 2015 este incert. La anul va trebui să rambursăm în total 5,1 miliarde de euro, după care, în 2014, alte 4,7 miliarde de euro.
Cum se va vedea asta în buzunarele românilor nu e greu de anticipat: dacă Guvernul, pentru a-şi plăti partea din datorie, nu va găsi resursele necesare, este foarte posibil să arunce aceste costuri tot pe spatele populaţiei şi al companiilor, mai exact al contribuabililor la buget. Iar analiştii economici contactaţi de „Adevărul“ nu sunt deloc optimişti. Ei spun că Guvernul, pentru a-şi creşte veniturile, ar putea mări unele taxe şi, în acelaşi timp, ar introduce în rândurile plătitorilor noi categorii sociale, iar pentru a-şi reduce cheltuielile ar putea renunţa la unele investiţii, lucru care se va repercuta asupra economiei.
La nivelul populaţiei, cele mai importante eforturi vor fi cauzate de scumpiri şi de o posibilă depreciere a leului, mai spun economiştii. Sarabanda scumpirilor a şi pornit deja, încă din septembrie, iar cursul leului va fi tot mai greu de stabilizat, dacă BNR îşi va folosi rezerva pentru p