România şi Comisia Europeană vor negocia în curând o asistenţă financiară pentru perioada de după 2013, astfel ca obligaţiile legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie onorate. Până acum, ţara a primit 12 milioane de euro. Ministerul Justiţiei estimează că pentru 2013-2016, 150 de milioane sunt necesare şi că ele nu pot fi plătite doar de bugetul de stat.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
România a beneficiat de o mică asistenţă financiară în domeniu din 2007 şi până acum şi asta prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacităţii Administrative. Acesta este singurul fond structural care nu este presuspendat în cazul României.
Programul, în valoare totală de 208 milioane de euro pentru şapte ani şi deservind multe proiecte, nu a alocat decât mici sume de bani reformei justiţiei.
În total, 12 milioane de euro au fost deblocate pentru reforma administrativă. Proiectele au fost dezvoltate în aria educaţiei, a sănătăţii, a dezvoltării regionale, a justiţiei şi pentru ANI.
Alte surse de finanţare au fost proiectele de ”înfrăţire” (twinning), pe care România le-a avut cu ţări ca Germania, Olanda şi Franţa.
Acompanierea financiară a MCV este luată însă serios în calcul pentru perioada financiară 2014-2020. România şi Comisia Europeană se află în preliminariile unor negocieri pe acest subiect.
În 2013, cele două vor stabili un aşa-numit ”acord-cadru” de întărire a capacităţii administrative: susţinerea cu fonduri UE a reformei justiţiei, între altele. România şi Bulgaria continuă să fie monitorizate de Bruxelles ca-n prima zi după aderare.
Bulgaria se bucura în vară că spre deosebire de România, scapă până la sfârşitul anului 2013 de această presiune europeană constantă. Iată însă că numirea unui judecător controversat la Curtea Constituţională bulgară ar putea inversa lucrurile. @N_