De aproape zece ani, o fată inimoasă are în grijă un întreg cartier sărac din Vaslui. Duce copiii şi gravidele la doctor, le asistă la naştere şi se asigură că îşi iau tratamentul
Gianina cunoaște cel mai bine problemele comunității din Rediu. Aici s-a născut și tot aici muncește de la 18 ani
Gianina cunoaște cel mai bine problemele comunității din Rediu. Aici s-a născut și tot aici muncește de la 18 ani
Pe principiul dacă oamenii nu merg la spital, vine spitalul la ei, Gianina Prişan se îngrijeşte de 1.900 de suflete care trăiesc într-o sărăcie lucie, într- un cartier mărginaş al Vasluiului. Majoritatea sunt romi care n-au călcat în viaţa lor la doctor şi fete care nasc cu mult înainte de 18 ani.
Geanina are 26 de ani şi s-a născut, la rândul ei, în cartierul Rediu, dar şi-a depăşit condiţia. A început să lucreze de la 18 ani ca mediator sanitar, dar, între timp, a absolvit şi o facultate şi a devenit coordonator pe toată regiunea Nord-Est. Spre deosebire de mulţi dintre cei de care are grijă acum, Gianina a avut noroc.
E mezina unei familii cu patru copii, în care părinţii au avut grijă să nu le lipsească nimic. "Părinţii mei aveau un magazin în curte şi asta ne permitea să ducem un trai decent", spune tânăra. Ce înseamnă concret meseria ei? "Mediatorul ţine legătura cu spitalele, cu autorităţile locale, cu şcoala sau cu serviciile de protecţie a copilului. Îngrijeşte copiii, gravidele şi proaspetele mămici, le îndrumă la controale şi le însoţeşte la medic", detaliază Gianina.
În Rediu sunt multe probleme, generate mai ales de igiena precară şi alimentaţie proastă. Zilnic e martoră la drame, însă cel mai mult a marcat-o decesul unei femei la a opta naştere. "Avea 36 de ani. În ultimele luni, mersesesm la ei zilnic. Partenerul ei fusese depistat cu TBC şi le administram tratament".
Copiii din Rediu sunt inclu