Atunci cand economia americana tuseste, lumea intreaga face gripa. O zicala venita de pe Wall Street care arata, poate cel mai bine, cat de importante sunt alegerile prezidentiale din Statele Unite, inclusiv pentru Romania. Scrutinul electoral propune doua viziuni diferite privind economia.
Potrivit expertilor, calea urmata de Casa Alba va fi definitorie pentru modul in care va evolua criza.
Cei doi candidati, Barack Obama si Mitt Romney, si-au axat campaniile electorale pe ideea repornirii economiei prin crearea locurilor de munca – principala problema a electoratului american, asa cum reiese din sondaje.
Pe de o parte, Barack Obama, ramas dator la acest capitol in primul mandat, a anuntat crearea a 1 milion de locuri de munca in sectorul manufacturier pana in 2016, in special prin masuri fiscale, incurajarea companiilor sa isi "relocheze" productia in SUA si prin sustinerea dublarii exporturilor. Tot la nivel strategic, Obama si-a propus si reducerea la jumatate a importurilor energetice pana in 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze si a energiei verzi.
“Avem nevoie de o economie noua, bazata pe tehnologie, care sa scape de dependenta de petrol”, a declarat presedintele in exercitiu.
In cealalta tabara, a republicanilor, omul de afaceri multi-milionar Mitt Romney spera ca experienta sa in lumea afacerilor sa ii aduca fotoliul de presedinte.
“Am construit afaceri de la zero si spre deosebire de contracandidatul meu, stiu cum sa conduc un business spre profit. Pentru a crea locuri de munca este nevoie de stimulente pentru mediul de afaceri, nu de promisiuni desarte”, a declarat Romney.
Republicanul a promis crearea a 12 milioane de locuri de munca, insistand pe scaderea impozitelor pentru marile companii, pe dereglementare, deschiderea unor piete externe si dezvoltarea resurselor