Corpul de Control al premierului a verificat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii pentru că nu au încasat la timp taxa din industria farma (taxa clawback) care ar fi trebuit să aducă venituri de aproape 190 mil. lei (44 mil. euro) la bugetul sănătăţii.
În urma unui control, Corpul de Control al premierului acuză reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii că şi-au efectuat "defectuos" atribuţiile şi nu au încasat aceste sume, astfel că vor sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) "asupra unor posibile fapte de natură penală", potrivit Mediafax.
Informaţiile citate de Mediafax arată că perioada la care se referă paguba este trimestrul patru 2009 - trimestrul trei 2011.
Ideea unei taxe clawback a apărut în toamna anului 2009, în ultimele zile de mandat al fostului ministru Ion Bazac, ca soluţie la sumele insuficiente pe care statul le alocă sănătăţii. Prin aplicarea acestei taxe, urma să se strângă fonduri suplimentare care ar fi ajuns tot pentru medicamente. Jucătorii din piaţa farma nu au plătit însă această taxă, iniţial spunând că nu există norme de aplicare şi apoi că sunt neclarităţi în lege.
Citeşte şi
Corpul de Control al premierului sesizează DNA pentru nereguli identificate la CNAS
De-a lungul timpului, taxa a suferit mai multe modificări şi a fost contestată de companii, spunând că sumele imputate sunt extrem de mari.
Lucian Duţă, preşedintele CNAS în intervalul decembrie 2009 - mai 2012, a spus citat de Mediafax că "în niciun caz responsabilitatea pentru întârzierea publicării normelor nu poate fi atribuită CNAS" şi că ceea ce se întâmplă acum este o acţiune strict politică.
Totodată, acţiunea corpului de control mai arată, potrivit Mediafax, că în perioada 16 iunie 2011 - 31 martie 2012 preşedintele României şi foştii prim-miniştri nu au nominalizat persoane în Consiliu