Mâncăm ce ne cade în mână. Alegem, de cele mai multe ori, preparatele bogate în grăsimi, cu multă carne, ca să ne ţină de foame. E o alimentaţie dezechilibrată, spun specialiştii, care ne îmbolnăveşte în timp. Iar asta nu e tot. Semipreparatele dar şi brânzeturile de pe piaţă, conţin cantităţi enorme de apă şi sare.
Atât carnea cât şi brânza conţin cantităţi enorme de sare. Şi multă apă. Semipreparatele sunt injectate. E un procedeu practicat în toată lumea. Cu ajutorul unor seringi, apa cu sare ajunge în produse. Astfel mezelurile ţin mai mult şi cântăresc mai mult.
Comercianţii neagă că ar vinde astfel de produse. Iar românii îi cred pe cuvânt. Puţini sunt cei care ştiu că plătesc mult pentru apă sărată. Reporterii au descoperit că şi preparatele din lapte au prea multă sare. La produsele tradiţionale, la conţinutul de proteină au fost găsite 13,02 - 14,35 faţă de 15 cât ar fi minimum reglementat.
Să nu credeţi că sandwich-urile din comerţ sunt mult mai sănătoase! Ce-i drept, nu sunt atât de sărate, dar faptul că pe ambalaj scrie "Proaspăt", "Gustos" sau - şi mai rău - "Dietetic", nu înseamnă că sunt şi bune.
Ca să vedem care sunt problemele sandwich-urilor din comerţ, am supus analizei si sandwich-urile din comerţ. Am ales unele cu şuncă, brânză şi maioneză, depozitate într-un frigider pe trotuar. Rezultatele de laborator au arătat că produsele nu sunt contaminate, în schimb valoarea calorică e foarte mare.
Cu alte cuvinte e o bombă calorică. În mod normal, oranismul unui om activ are nevoie de cel mult 2000 de kilocalorii, pe zi. Pentru sedentari, regimul alimentar trebuie să fie mult mai strict. În caz contrar, vizitele la medic vor fi dese şi lungi.
Nu e doar aportul caloric foarte mare, dar e vorba despre problemele care apar din cauza acestui aport caloric. Înseamnă hipercolesterol, gl