Secţia Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi oferă publicului vizitator, începând de joi, posibilitatea de a vedea patru exemplare de sturion siberian, provenite de la o păstrăvărie din Vatra Dornei Sursa: EVZ
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Florin Matei, această specie de peşte este prezentă pentru prima oară în patrimoniul viu al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
"Sturionul siberian este una din cele 30 de specii din familia sturionilor şi, chiar dacă nu este specific României, am ales să-l introducem în patrimoniul viu al acvariului tocmai pentru a reliefa diversitatea acestui grup de peşti. Cele patru exemplare de sturion siberian au vârsta de doi ani şi, alături de morun, nisetru, cega şi păstrugă, sunt o specie periclitată", a declarat Matei.
Sturionul siberian (Acipenser baerii) este o specie clasificată drept vulnerabilă pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, din cauza braconajului excesiv. Cultivarea sturionului siberian a fost pusă la punct în anii '70 pe teritoriul fostei URSS. Tot atunci au fost introduse în Franţa primele exemplare, în cadrul unui program de cooperare ştiinţifică.
Sturionul siberian a fost ales datorită faptului că ciclul său de reproducere este unul dintre cele mai scurte din familia din care provine (între şapte şi opt ani, în loc de 15) şi pentru că poate fi cultivat numai în apă dulce, spre deosebire de alţi sturioni care fac migraţia între mare şi râu.