Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă a respins luni, la RFI, acuzaţiile ce i-au fost aduse privind prejudicierea bugetului statului din cauza neîncasării taxei de clawback, susţinând că este vorba despre un atac politic, scrie Agerpres.
ŢCa să fie foarte clar, în 7 octombrie 2009, domnul ministru Bazac a aprobat în Guvernul României Ordonanţa 104 prin care producătorii de medicamente urmau să plătească taxa de clawback. În 15 zile după această ordonanţă, urma ca (...) domnul Bazac împreună cu preşedintele Casei, domnul Irinel Popescu, să dea normele acestei legi. Nu au făcut-o. Eu am preluat în decembrie 2009 preşedinţia Casei şi, după şase luni de zile, deoarece a fost un proces extrem de dificil în a elabora aceste norme, împreună cu domnul ministru Cseke, am reuşit să emitem acest ordinŢ, a menţionat Duţă.
Potrivit acestuia, Casa Naţională de Asigurări nu are drept de iniţiativă legislativă, iar întârzierea s-a produs din două motive, respectiv dificultatea procesului şi responsabilitatea ministrului Sănătăţii de a-l accelera.
Duţă a menţionat producătorii de medicamente erau obligaţi să înceapă să plătească această taxă, potrivit legii, după trei, patru luni. 'Pentru că plata propriu-zisă la producători, statul român o făcea după 300 de zile şi faceţi şi dvs socoteala că 300 de zile din octombrie 2009, de când s-a dat ordonanţa, ar fi însemnat aproximativ septembrie-octombrie 2010. Asta înseamnă că, chiar dacă s-a produs o întârziere a actului administrativ, nu a fost afectată contribuţia', a explicat fostul şef al CNAS.
El a adăugat că este datoria statului să recupereze banii pe care unii producători de medicamente nu i-au plătit. 'Noi am făcut toate demersurile legale şi ei fac la ora aceasta demersuri legale, de încercare de recuperare. Deci, este o problemă foarte sim