IAŞI. La finalul campaniei gratuite de testări pentru depistarea riscului de osteoporoză, desfasurată în perioada 24 septembrie – 22 octombrie , sub umbrela „Împreună pentru viață, sănătate prin cunoaștere”, și în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu, peste 50% din totalul persoanelor participante au fost identificate cu modificări ale mineralizării osoase ceea ce reprezintă un risc important pentru osteoporoză. Numărul estimat de fracturi de șold în 2009, în România, era de 18.400. Majoritatea pacienţilor cu osteoporoză nu beneficiază de o abordare terapeutică adecvată.
Testările s-au desfășurat pe un număr de 2.837 persoane, în farmaciile selecţionate Sensiblu în capitală și alte 21 orașe din țară respectiv Alexandria, Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Giurgiu, Iași, Mediaș, Mureș, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște şi Timișoara.
„Osteoporoza, afecțiune scheletală sistemică în care pierderea de masă osoasă și deteriorarea microarhitecturii osului predispun la apariția fracturilor, afectează atât populația feminină în perioada menopauzei cât și populația vârstnică de peste 70 ani, soldându-se cu creșterea morbidității și mortalității. Impactul important socio-economic impune astfel identificarea precoce a pacienților la risc prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace în prevenția fracturilor, atunci când sunt aplicate la timp și corect, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții individului afectat”, spune dr. Anca Popescu, medic primar endocrinolog, Spitalul Universitar de Urgență București.
Domnia Sa a mai precizat că osteoporoza, o boală a oaselor, fără simptome, care apare în special la femeile aflate la postmenopauză, este definită