Diversele modificări aduse de-a lungul timpului taxei auto a dat serioase bătăi de cap angajaţilor Finanţelor arădene. Pe de o parte, încasarea respectivei taxe nu a fost tot timpul uşor de făcut, existând şoferi nemulţumiţi din cauză că au fost puşi să scoată din buzunar o anumită sumă care era uneori foarte apropiată de valoarea maşinii sau chiar o depăşea. Pe de altă parte, instanţele naţionale şi europene au dat câştig de cauză proprietarilor de maşini, astfel încât aceştia au putut să-şi recupereze taxa, deci banii încasaţi iniţial au trebuit să fie daţi înapoi.
Până în momentul de faţă, după apariţia Ordonanţei de Urgenţă 1/2012, aproape 400 de şoferi au primit, pe cale administrativă, o parte din taxa plătită în momentul înmatriculării maşinii. „Aroape 400 de contribuabili au beneficiat de restituirea diferenţelor de taxă prin efectul OUG. 1/2012, sumele fiind de peste 300.000 de lei. Marea majoritate a restituirilor s-au făcut la începutul acestui an, după intrarea în vigoare a OUG 1/2012, respectiv din data de 31 ianuarie”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad.
În ce priveşte situaţia restituirilor făcute în urma unor procese câştigate de contribuabili, trebuie spus că suma plătită se ridică la 3.875.000 de lei, pentru 507 dosare.
Doar titularul este despăgubit
Mai trebuie spus că, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea 185/2012, privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 1/2012, pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii 9/2012, privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi pentru restituirea taxei achitate.
„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 1/2012 a fost aprobată fără modificări, iar prevederile acesteia au fost aplicate începând cu data de 31.01.2012. Restituirea diferenţei de taxă