Una dintre cele mai strânse lupte electorale din istoria Americii se dă, marţi, între republicanul Mitt Romney şi democratul Barack Obama. Este posibil să se repete situaţia din 2000, când s-au renumărat voturile.
Peste 200 de milioane de alegători americani sunt chemaţi, marţi, la urne pentru a-şi alege preşedintele, dar şi aleşii pentru Congres şi la nivel local. Potrivit ultimelor sondaje, Barack Obama şi Mitt Romney au, practic, şanse egale de a ocupa Biroul Oval de la Casa Albă.
Preşedintele în exerciţiu îl devansează puţin pe adversarul său în câteva state indecise, printre care se numără Ohio, Wisconsin, New Hampshire, Colorado, Iowa.
Poziţiile alegătorilor acestor state pot decide soarta alegerilor.
Ieri, Obama a susţinut discursuri în capitalele statelor Wisconsin, Ohio şi Iowa, iar spre seară, s-a dus la Chicago, fieful său din Illinois (nord), unde va petrece ziua scrutinului, chiar dacă a votat anticipat, la sfârşitul lui octombrie. Romney s-a deplasat în Florida, Virginia, Ohio şi New Hampshire, iar astăzi va vota în Massachusetts şi va aştepta rezultatele scrutinului la Boston.
Un indiciu despre cât de strânsă este cursa între actualul preşedinte, democratul Barack Obama, şi rivalul său republican, Mitt Romney, sunt şi tacticile de campanie necinstite la care au recurs cele două tabere în statele cruciale.
Alegători din Florida, Virginia şi Indiana au primit apeluri telefonice false prin care li se spunea că nu este nevoie să se deplaseze la secţii, putând vota telefonic.
COZI PENTRU VOTUL ANTICIPAT
În comitatul Broward din Florida, câţiva alegători vârstnici care au cerut să voteze la domiciliu au primit vizita unor necunoscuţi care au pretins că sunt autorizaţi să le culeagă buletinele de vot.
Susţinători ai dreptului de vot au afirmat că au primit plânge