I-am întrebat omeneşte pe trei dintre oamenii noştri politici, Sever Voinescu (deputat PDL, care însă nu va mai candida pentru un nou mandat), fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul prim-ministru şi ministru de Externe Petre Roman, ce cred despre alegerile din Statele Unite ale Americii. Cine câştigă? Democratul Barack Obama? Republicanul Mitt Romney? Ce e de făcut? Cum rămâne cu noi, cu ţara? O să fie mai bine, o să fie mai rău dacă se schimbă Administraţia la Casa Albă? Întrebările care contează.
Ion Iliescu, preşedintele României între 1990 şi 1996, dar şi între 2000 şi 2004, îi ştie bine şi pe democraţi, şi pe republicani. A lucrat, a colaborat şi cu unii, şi cu ceilalţi, a fost omul dialogului, în ciuda startului promoscovit al politicii noastre externe de după Revoluţie.
Iar acum spune că „indiferent de opţiunea americană, relaţia noastră cu Statele Unite ale Americii s-a dezvoltat bine".
„Altminteri, eu cred că Obama şi-ar putea reînnoi Administraţia şi că această continuitate ar fi benefică", susţine fostul preşedinte.
Ion Iliescu l-a prins şi pe George Bush tatăl şi pe Bill Clinton şi pe George Bush- fiul. A fost acasă la Bush Senior prin 1995, cu George W. Bush a stat umăr la umăr când am intrat noi în NATO şi a răsărit, dacă vă mai amintiţi, curcubeul.
Bush junior i-a promis lui Ion Iliescu că va păstra poza aceea la loc de cinste. Iată şi o altă concluzie a lui Ion Iliescu: „Întotdeauna politica externă trebuie să aibă un suport solid intern, fără această coerenţă intrinsecă între Intern şi Extern nu se poate dezvolta nimic durabil".
Şi Petre Roman merge cu Obama, deşi trebuie să ne spună că, antirepublican la începutul campaniei, Romney l-a convins.
„Mi-a plăcut figura sa personală, ştii? Felul în care şi-a îndeplinit mandatul de pastor mormon". Devotament şi seriozitate? „Şi-a îndeplinit 100%, cu o maximă curăţe