Guvernul rus se laudă în public că programul său de privatizări îşi urmează cursul, scotând în evidenţă nume cu rezonanţă precum cel al băncii VTB, al producătorului de diamante Alrosa şi al grupului de petrol şi gaze naturale Rosneft, dar nimeni nu vorbeşte de naţionalizări, cuvânt tabu la Moscova. Însă discursurile sunt înşelătoare, iar faptele par să dovedească exact contrariul, scrie La Tribune.
Guvernul rus anunţă privatizarea parţială a companiilor de stat pentru a face să fie uitat că grupuri mari precum Rosneft controlează încă porţiuni mari din economie. Latura "liberală" a guvernului rus şi-a făcut auzită vocea la sfârşitul unui sezon dominat de etatişti. Tot ei au amintit că Moscova respectă programul privatizărilor marilor companii de stat.
Trei porturi stategice vor fi vândute anul acesta prin intermediul plasamentelor secundare. Ministerul Economiei estimează, chiar, că va încasa 26,5 miliarde de euro între 2011 şi 2014 din privatizări. Anul acesta Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a vândut deja prin plasamente secundare 7,6% din capital, pentru care a primit patru miliarde de euro, operaţiune considerată de pieţe şi analişti a fi un succes de netăgăduit. Punctul culminant al programului va fi anul 2013, când urmează a se derula jumătate din privatizările propuse, având în vedere valoarea acestora.
Dintre operaţiunile mai răsunătoare se pot enumera vânzarea a 10% din Rosnano (Fondul pentru nanotehnologi), a 10-25% din VTB, una dintre cele mai mari bănci din Rusia, a 7-14% din monopolul producţiei de diamante Alrosa şi a 5% din RJD, monopolul transporturilor pe calea ferată şi, desigur, a 6% din Rosneft, devenit liderul mondial în privinţa producţiei de petrol şi a rezervelor. Pentru această privatizare, vicepremierul rus Igor Chuvalov a pus o condiţie esenţială: cotaţia titlurilor, plasate la Londra şi Moscova, să fie cel pu