Biologii de la Societatea de Explorări Oceanografice şi de Protecţie a Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic Club contestă informaţia lansată de Mare Nostrum, prin care o focă şi-a făcut apariţia în Marea Neagră.
Un mamifer marin fusese observat sâmbătă de un constănţean, în zona Vraja Mării, în perimetrul format de Digul de larg al Portului Constanţa şi promontoriul Cazinoului, la 10 metri de ţărm.
Biologii marini de la Oceanic Club sunt însă de altă părere.
„În cursul zilei de 5 noiembrie a fost publicată în presă o informație însoțită de o fotografie neclară, conform căreia ar fi fost semnalată în data de 3 noiembrie prezența unui exemplar de focă de Marea Neagră (Monachus monachus albiventer) în zona Cazino - Poarta 1 - Vraja Mării, în imediata vecinătate a țărmului (10 metri se spune în informațiile din presă).
Mare Nostrum: „Focă rătăcită în Marea Neagră“
Analizând fotografiile în care se pot stabili raportul biometric între cap și restul corpului, forma generală a capului, aliura generală a corpului și colorația dorsală putem spune aproape cu certitudine că este vorba despre o vidră (Lutra lutra) și nu de o focă“, precizează dr. Răzvan Popescu-Mirceni, coordonatorul SEOPMM Oceanic Club.
Echipa SEOPMM Oceanic Club a înregistrat în ultimii 3 ani prezența unei perechi din această specie de mamifer (Lutra lutra) și a sălașului acestora între stabilopozii care alcătuiesc digul de Nord al Portului Constanța. „Intervenim pentru a evita preluarea informației eronate de către comunitatea științifică. Prezența așa-zisei foci ne-a fost semnalată și nouă de două ori anul acesta și o dată anul trecut. Cel mai probabil această pereche de vidre a ajuns pe ruta canalului Dunăre - Marea Neagră și a găsit condiții prielnice de existență în acest sector, unde nu de puține ori am înregistrat și prezența unor familii de marsuini hrănindu-se“, a mai m