Adolescenţii care au probleme cu folosirea responsabilă a Internetului sunt chemaţi la teatru pentru a afla la ce riscuri se expun.
"Decoder" este o piesă de teatru pusă în scenă în cadrul unui proiect al organizaţiei "Salvaţi copiii".
Acţiunea se desfăşoară într-un cadru plasat în Grecia antică, cu personaje din scrierile lui Homer sau Virgiliu.
"Piesa «Decoded» prezintă misterele din spatele monitorului, iar personajele sunt eroii din legenda homerică a Troiei, care pătrund în lumea contemporană pentru a împărtăşi din înţelepciunea lor. Datorită situaţiilor care reies şi comparând schimbările generate de continua dezvoltare a mediului digital, spectatorii vor înţelege şi vor descoperi care pot fi ameninţările mediului online în lipsa unei informări adecvate", spun organizatorii.
Regia este asigurată de Armand Utma, iar personajele sunt jucate de actori ai Teatrului Naţional şi de elevi de la licee cu specializarea Actorie.
"Personajul meu preferat a fost virusul Patrocles de la care am învăţat că viruşii pot părea foarte simpatici, însă, în final, dacă-i lăsăm în viaţa noastră, vom avea de suferit atât noi, cât şi cei apropiaţi", spune Mihai, un elev de 14 ani, care a urmărit deja piesa.
"Trebuie să recunosc că m-am regăsit în Pentesilia, iar când ajung acasă îmi voi seta contul de Facebook privat şi voi fi mult mai atentă la pozele pe care le postez", comentează Anca, o adolescentă de 17 ani.
Piesa va fi pusă în scenă la Craiova, Braşov, Iaşi, Arad şi Timişoara.
Premiera la Iaşi va avea loc luni, 5 noiembrie, de la ora 15.00, la Ateneul Tătăraşi. Intrarea este liberă.
Sunt aşteptaţi la Ateneul Tătăraşi 230 de elevi şi profesori din 12 instituţii de învăţământ din judeţul Iaşi.
Evenimentul este susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi şi Casa Corpului Didactic I