"It's global warming, stupid!" Scris cu litere negre pe fundal roşu, titlul de pe coperta Bloomberg BusinessWeek îmi răsună în minte ca un dangăt de rezervor gol. Coada spre pompă se întinde pe doi kilometri. "Omule, din '70 n-am mai văzut aşa ceva…", îşi aminteşte bărbatul de lângă mine, împingându-şi maşina spre staţia de benzină. Ne omorâm timpul discutând despre încălzirea globală în timp ce aşteptăm la coadă ca să potolim setea maşinilor oversize. În spatele nostru, rămaşi fără curent electric, zgârie norii Manhattanului au un aer bolnav în lumina violetă a înserării.
În drumul spre pompă, la o benzinărie rămasă fără carburanţi, un angajat pune repede de-o afacere: cinci dolari să-ţi încarci telefonul mobil în timp ce aştepţi la coadă. Spiritul întreprinzător care a construit cel mai măreţ oraş de pe Pământ nu se dezminte.
Superfurtuna Sandy a scos pentru câteva zile, de pe prima pagină a ziarelor, campania electorală, trimiţând-o în paginile de interior. Cu toate acestea, încălzirea globală are un ecou cât se poate de politic. "It's global warming, stupid!" devine viral pe reţelele sociale, se analizează la CNN, se dezbate obsesiv de către experţi. Pe fundalul imaginilor cu New York-ul devastat, o discuţie despre încălzirea globală cu câteva zile înainte de alegerea noului preşedinte al Statelor Unite nu este tocmai o veste bună pentru campania lui Mitt Romney. Pe ultima sută de metri, oricât de cinic sună, Obama "s-a scos": Sandy îi aduce două victorii nesperate - primarul din New York, Michael Bloomberg, un republican cu sufletul, îşi anunţă sprijinul pentru preşedintele în funcţie; guvernatorul din New Jersey, Chris Christie, omul în care republicanii îşi puneau speranţa să-l învingă pe Obama la prezidenţialele din 2012, îşi arată recunoştinţa pentru sprijinul federal (fotografia sa cu Obama, vizitând zonele afectate de furtună, apare simbolic