Nu e originalul, dar e cea mai bună replică, realizată de bijutierul Casei de Habsburg, Paul Telge, la sfârşitul secolului al XIX-lea
„Cloşca cu puii de aur” a fost adusă pentru prima dată la Braşov, la Muzeul Judeţean de Istorie. Asta în cadrul expoziţiei ,,Între Stepe şi Imperiu”, care, pe lângă piesa de rezistenţă mai cuprinde şi alte artefacte din Tezaurul de la Pietroasa. Şi asta nu este tot, expoziţia, realizată în colaborare cu alte două muzee judeţene, vă aşteaptă cu multe alte descoperiri arheologice.
„Toate obiectele sunt provenite din situri arheologice aflate pe teritoriile a trei judeţe. Sunt exponate, ce provin de la Râşnov, Feldioara, Pietroasa, Drajna de Sus, Târgşor, Hărman, Cristian, Rotbav, Gherăseni sau Sărata Monteoru”, a precizat Radu Ştefnescu (foto), director Muzeul Judeţean de IStorie Braşov.
Toate obiectele din expoziţie sunt originale, în afara Tezaurului de la Pietroasa, care este o copie de epocă. „Replica pe care o avem astăzi este una dintre cele mai fidele şi mai importante din punct de vedere al istoriei acestui tezaur. Este o replică realizată de cel care a restaurat prima dată acest tezaur bijutierul Casei de Habsburg, Paul Telge, la sfârşitul secolului al XIX-lea”, a detaliat Bogdan Ciupercă, arheolog la Muzeul de Istorie Prahova Tezaurul de la Pietroasa conţine 12 piese, printre care o replică a unei tăvi de aur ruptă în patru, dar şi replici alte altor piese de port sau podoabă ori însemne cu valoare de prestigiu.
Expoziţia de la Muzeul Judeţean de Istorie este una provizorie şi va putea admirată de public doar până în luna decembrie a acestui an. Expoziţia este realizată de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean Buzău şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, din Bucureşti, al Academiei Române.
Încânta