Statele Unite ale Americii au interese strategice in România pentru ca au deschis pe teritoriul tarii doua baze militare, pentru ca urmeaza sa instaleze pina in 2015 scutul antiracheta in sudul tarii, dar mai ales pentru ca prin Marea Neagra, România este conectata la una dintre cele mai instabile zone ale lumii.
Pentru ca România sa ramana un partener strategic al Statelor Unite, la Bucuresti trebuie respectat statul de drept, tara trebuie sa ramina stabila, iar reformele anticoruptie sa continue. Acestea sint principalele teme sustinute de ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, in perioada mandatului sau care a inceput in vara anului 2009 si care se termina dupa alegerile prezidentiale de miine din Statele Unite. Pe linia traditiei ambasadorilor americani in Romania, Mark Gitenstein a fost extrem de activ atit in discursurile sale din momentele cheie din ultimii trei ani, cit si in ceea ce priveste conexiunile directe pe care le-a avut cu reprezentantii elitei politice, economice si culturale din Bucuresti.
In, probabil, ultima sa iesire publica inainte de incheirea mandatului, Mark Gitenstein s-a exprimat extrem de optimisit in legatura cu viitorul Romaniei: „oamenii ar trebui sa se uite un pic la ce se intimpla in alte tari din zona si sa-si dea seama ca Romania se descurca mult mai bine decit acestea” a spus ambasadorul american la Bucuresti. Din punctual lui de vedere “Romania e foarte bine pozitionata”, “rata cresterii economice e mai buna”, iar criza politica de asta vara a demonstrate ca romanii pot respecta statul de drept. Tara se va indreapta “spre un nou nivel de stabilitate, democratie si domnie a legii” spera inaltul diplomat american, care se declara romano-american, datorita strabunicilor sai evrei care au emigrat in Statele Unite, plecind din Botosani.
Mark Gitenstein a vorbit despre 2013, ca de