În ţara absolvenţilor "la kilogram", în care visul fiecărui student este de regulă un job confortabil de birou într-o multinaţională, există o lipsă acută de meseriaşi. Salariile celor care se dedică unei meserii tehnice, pentru care nu le trebuie facultate pot ajunge şi la 3.000 de lei pe lună. Şi în această categorie, IT-ul ocupă un loc fruntaş, cu meserii ca webdesigner sau page tester, pentru care contează mai mult portofoliul.
Potrivit specialiştilor în recrutare, meseriile pentru care nu este nevoie de facultate, în care se dau cele mai mari salarii, sunt cele de şef depozit, tehnician, specialist logistică, specialist în protecţia muncii şi cele din IT&C, care presupun realizarea de aplicaţii. Pentru acestea, salariul variază între 600 şi 1.000 de euro, însă la acest moment sunt foarte căutaţi şi oamenii specializaţi în meserii tehnice, cum ar fi lăcătuşii mecanici, strungarii, mecanicii auto sau lucrătorii în construcţii.
Potrivit ejobs.ro, domeniile tehnice pentru care sunt disponibile acum cele mai multe posturi, dar care sunt şi cele mai atractive dpdv. salarial, pentru angajaţi sunt: construcţii, instalaţii, amenajări, inginerie, industria de maşini, echipamente, mecanică şi service auto, industria textilă, design vestimentar, reperatii, întreţinere şi service. Salariul unui sculer-matriţer, reglor, sudor sau prelucrător prin aşchiere sau electrician variază între 1.500 şi 2.000 de lei, în timp ce un şofer poate ajunge să câştige şi 2.500 de lei lunar.
"Cei ce au absolvit licee profesionale trebuie să demonstreze că pot desfăşura, chiar daca la nivel de entry level, meseria pentru care s-au pregatit, pentru că pe piaţa muncii este o nevoie imensă nevoie de forţă de muncă calificată", spune Laura Chilom, PR manager ejobs.ro.
Cum şcolile de meserii nu mai sunt active, există o mare lipsă de oameni calificaţi pe aceste meserii. In