Condamnat definitiv la trei ani de închisoare, printr-o sentinţă pronunţată vineri seară de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Dumitru Morhan s-a predat ieri dimineaţă autorităţilor în vederea punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei. Morhan s-a prezentat la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti, de unde a fost preluat şi dus la sediul Direcţiei Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Capitalei.
De aici, liderul încă nevalidat al Uniunii Ucrainenilor din România va fi transferat la un penitenciar din reţeaua Ministerului Justiţiei, acolo unde îşi va ispăşi pedeapsa.
Două contracte de împrumut cu probleme
Dumitru Morhan a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub acuzaţia că fostul prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), devenit apoi preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), iar mai nou preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România în urma unui congres încă nevalidat de instanţele de judecată, s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, importante sume de bani care în realitate nu au fost împrumute de Morhan lui Tcaciuc.
La mijloc sunt două împrumuturi, de 80.000 de dolari SUA, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi, pe care Dumitru Morhan i-ar fi dat în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, în baza a două contracte despre care procurorii afirmă că sunt măsluite.
După moartea parlamentarului, în iulie 2005, Morhan a calculat şi dobânzile şi penalităţile la aceste împrumuturi nerestituite şi a cerut, în total, familiei Tcaciuc şi Uniunii Ucrainenilor din România, 97.643 USD şi circa 2,6 miliarde de lei vechi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava consideră că răposatul Ştefan Tcaciuc nu a