Ştiaţi că…? Nu, nu e un concurs de cultură generală, e pur şi simplu o mutare atipică din politica românească, dată de un senator care (mare mirare!) nu mai candidează. Ba mai mult, abandonează politica. „Nu mai candidez, las geniile, cântăreţii. Dacă eşti profesionist şi te duci acolo, în Parlament, pierzi timpul de pomană, n-are nimeni nevoie de expertiza ta”. Declaraţia îi aparţine lui Iuliu Urban, de profesie jurist, care – spre exemplu – a avut în 2008 cea mai tare campanie pe internet dintre toţi candidaţii. Acum, după patru ani, în loc să-i vină pofta de putere, s-a cam săturat. A abandonat, pur şi simplu…
Iulian Urban nu e nici în purgatoriul Monicăi Macovei, nu apare nici în stenograme, nu l-a şantajat nimeni, başca îşi permite să-şi susţină din resurse proprii campania. Are toate atuurile să candideze şi foarte puţine împotriva. Şi, totuşi, a spus pas, dezgustat…
„Nu mă mai apropii de politică, mai ales în condiţiile, actuale, în care poporul, în proporţie de peste 60%, iubeşte măsurile populiste, socialismul, şi încă 20% personajele de tipul lui Dan Diaconescu. Chiar n-ai nicio şansă în România”. Este o nouă remarcă a aceluiaşi Iulian Urban.
Acest gest, izolat în politica românească, nu arată deloc a excepţie, ci a generalizare. Este un prim pas pentru caracterizarea clasei politice, aşa cum e ea, venind de la un politician care pune degetul pe rană fără a fi frustrat, aşa cum, spre exemplu, se comportă Doru Vişan. Şi acelaşi Urban ne spune că Parlamentul este reflexia la scară mică a ceea ce se întâmplă la nivelul naţiunii, ceea ce iarăşi e un adevăr incontestabil.
Până la urmă, scopul alegerilor ce bat la uşă este să trimitem în Parlament ceea ce crede fiecare dintre noi, element cu element. Şi, la fiecare ciclu electoral trăim cu speranţa că vom avea de unde alege, că de această dată vom avea mai multă calitate umană între a