2013 se anunta a fi un an mai bun pentru majoritatea romanilor, asta bineinteles daca masurile propuse de politicieni in programele de guvernare vor fi puse in practica. Atat USL cat si ARD ne promit majorarea salariilor si scaderea taxelor.
Uniunea Social Liberala si Alianta Romania Dreapta, cele doua mari coalitii politice ce se vor confrunta la alegerile din decembrie, isi lanseaza, in aceasta saptamana, programele de guvernare.
Politicienii anunta masuri de stimulare a economiei fara precedent. Poate doar momentul trecerii la cota unica poate fi pus pe acelasi nivel.
Bineinteles in prim-plan se afla salariile. USL anunta o crestere a salariului minim de la 700 lei la 1200 lei pana in 2016, fara a prezenta o grila exacta.
Alianta Romania Dreapta vine cu detalii concrete la capitolul cresteri salariale. Daca ajung la putere, reprezentantii ARD promit sa creasca salariul minim pe economie de la 700 la 850 de lei chiar de la 1 ianuarie 2013. Pana in 2015, acesta ar urma sa creasca pana la 1.000 de lei.
Cresterea salariului minim pe economie ar urma sa atraga, in ambele cazuri, o crestere a tuturor veniturilor, pentru ca cel putin la stat, salariile sunt raportate la cel minim.
Politicienii isi disputa cota unica de impozitare
Dincolo de promisiunile salariale, cu un vadit caracter electoral, poate cele mai interesante reforme sunt cele care vizeaza cota unica de impozitare de 16 la suta.
Atat USL cat si ARD vor sa schimbe modul de calcul a impozitelor. Romania Dreapta propune, din start, reducerea cotei unice de la 16% la 12%, masura care, in opinia democrat-liberalilor, ar urma sa stimuleze cresterea economica.
Avand mai multi bani la dispozitie, romanii de rand vor cheltui mai mult, iar firmele isi vor permite sa investeasca mai mult, iar acest lucru va adu