Organizaţia "Reţeaua politică", fondată de un grup de persoane provenind din mediul privat, s-a lansat oficial, marţi, ca o nouă mişcare politică, având ca scop transformarea în partid politic şi iniţierea şi promovarea, printre altele, a unor proiecte legislative de modificare a Legii partidelor.
Organizaţia se doreşte o alternativă la politica actuală din România şi îşi propune să reabiliteze valorile democratice cum sunt independenţa conştiinţei politice (votul parlamentarului să fie dat potrivit propriei conştiinţe şi nu ca urmare a ordinului de partid) şi transparenţa în procesul politic (militează pentru transparenţa finanţării partidelor politice).
Mişcarea s-a născut în luna februarie 2012, activează printr-un portal online şi are o strucutră piramidală, care garantează transparenţa activităţii şi independenţa de opinie a fiecărui membru.
Prima Linie a "Reţelei politice" este Consiliul Reprezentativ, format din zece membri, iar următoarele linii au de zece ori mai mult decât precedente (Linia secundă – 100 de membri, Linia a Treia – 1000 de membri, etc).
Potrivit modelului de organizare, fiecare membru, cu excepţia celor in prima Linie, are obligaţia de a aloca un vot unuia dintre membrii Liniei superioare. Astfel, la alegerile realizate din trei în trei luni, în funcţie de numărul de voturi, ierarhia Reţelei politice se schimbă.
Potrivit reprezentanţilor "Reţelei politice", în cele nouă luni care au trecut de la înfiinţare, organizaţia a generat o serie de proiecte care reglează disfuncţionalităţi în procesele politice, administrative şi economice din România, precum limitarea accesului cetăţenilor obişnuiţi la participarea politică, neregulile existente în administrarea banului public de către administraţiile locale, lipsa transparenţei şi manifestările de corupţie din procesul politic.
Membrii "Reţelei politice" au