Leszek Balcerowicz este un personaj legendar, a cărui viziune a influenţat pozitiv evoluţia Poloniei post-comuniste.
„Cea mai importantă apărare în faţa unei crize fiscale este să aveţi tot mai mulţi votanţi care nu mai cred în Moş Crăciunii din politică şi care vor vota contra politicienilor obişnuiţi să facă promisiuni populiste. Vă trebuie o societate civilă puternică" - Leszek Balcerowicz, 5 noiembrie 2012. Reţineţi acest nume şi aceste vorbe aparent profetice. În realitate, nu e nimic profetic în cuvintele lui Balcerowicz: e doar o combinaţie de pricepere, onestitate, realism şi bune practice politice.
Leszek Balcerowicz este un personaj legendar, a cărui viziune a influenţat pozitiv evoluţia Poloniei post-comuniste. Balcerowicz este autorul reformelor care, iniţiate în 1989, au transformat o economie etatizată, anchilozată, într-una performantă, de tip capitalist. Nu întâmplător, Polonia este singura ţară europeană pe care criza n-a aruncat-o în recesiune. Pusă corect pe şinele capitalismului şi administrată în spiritul impus de Balcerowicz, fosta ţară comunistă, care în anii '80 cunoscuse şi tragica experienţă a Legii marţiale, a parcurs fără mari convulsii cele două decenii de la cumpăna mileniilor.
În calitate de viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor în cadrul primului guvern necomunist polonez de după cel de-al Doilea Război Mondial, Balcerowicz a conceput şi realizat un plan radical de stabilizare şi transformare a economiei după căderea comunismului. A continuat reformele şi în perioada 1997-2000, când a fost din nou viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor, ca şi, ulterior, în calitate de guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei (2001-2007).
Un asemenea personaj merită ascultat ca un Dumnezeu al economiei şi al finanţelor. Păcat că, în aceşti 23 de ani pierduţi în labirintul tranziţiei, niciun