Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România, apreciază că ancheta DIICOT privind fraudele bancare în valoare de 22 milioane euro a fost mediatizată exagerat, faţă de alte evenimente similare petrecute în urmă cu câţiva ani, în special pe segmentul creditului de consum, mai puţin expuse în presă.
Întrebat de jurnalişti după o conferinţă de presă ce impact are acest dosar asupra sistemului bancar, Negriţoiu a declarat că sunt fraude marginale atât în volumul creditelor neperformante, cât şi în activitatea bancară.
"Cred că s-a făcut mai mult zgomot pe aceste fraude decât de obicei, nu sunt nici primele, nu vor fi nici ultimele. Au fost fraude cu ani în urmă, mai ales la creditele de consum, care au fost mai puţin mediatizate, dar care au fost instrumentate instituţional. Eu cred că e o problemă pur a instituţiilor juridice şi nu cred că va avea un impact, decât emoţional. De aceea mi se pare că publicitatea care s-a făcut acestor fraude este exagerată", a afirmat Negriţoiu.
Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte al Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Florian Dragoş Diaconescu, fost general al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) şi Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Olteniţa, sunt cercetaţi, alături de alte 45 de persoane, pentru implicare în obţinerea unor finanţări, în baza unor documente falsificate, din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor firme controlate de liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Activitatea infracţională a fost sprijinită, susţin procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu