Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a fost găsită vinovată de tribunalul federal din Australia pentru că a indus în eroare investorii acordând cel mai înalt calificativ, "AAA", unor produse financiare derivate care s-au devalorizat în timpul crizei financiare. Este pentru prima dată când o astfel de agenţie este atacată în instanţă şi condamnată pentru evaluarea unor produse financiare derivate.
Tribunalul Federal din Australia a decis că ratingul "AAA" acordat produselor financiare derivate create de subsidiara locală a băncii olandeze ABN AMRO, deţinută în prezent de grupul britanic RBS, şi vândute celor 12 consilii ale oraşelor australiene, a fost "înşelător" şi a indus în eroare investitorii, scrie Dow Jones Newswires. Derivativele de credit de tip CPDO (Constant Proportion Debt Obligation), care reprezintă practic împachetarea unor datorii în titluri financiare, au fost distribuite consiliilor locale prin intermediul firmei australiene Local Government Financial Services (LGFS).
Instanţa notează că nicio agenţie de rating "de o competenţă rezonabilă" nu ar fi putut atribui derivatelor rating "AAA". Derivatele respective sunt descrise în decizie drept "grotesc de complicate", iar S&P şi ABN Amro sunt vinovate şi de publicarea de informaţii fie false, fie implicând "interpretări greşite sau neglijente", potrivit instanţei federale.
Însă agenţia de rating respinge acuzaţiile aduse de tribunalul australian. "Respingem orice sugestie că opiniile noastre au fost inadecvate şi vom face recurs la decizia curţii de justiţie australiene cu privire la acel rating", se arată în declaraţia S&P. Agenţia americană, care face parte din grupul McGraw-Hill, a susţinut că raportul furnizat consiliilor locale din Australia menţiona că investitorii nu trebuie să se bazeze pe acele calificative şi să le considere un sfat pentru plasarea fondurilor, notează B