Un diplomat desăvârșit, un om de cuvânt, un politician de la care au învățat mulți, chiar dacă nu au aplicat întotdeauna principiile sale. Așa este caracterizat, pe scurt, Petre Roman - o legendă a începuturilor democrației în România.
Este, printre altele și fondatorul Partidului Democrat. El a fost trădat de omul pe care l-a adus în politică românească, Traian Băsescu. Aceiași oameni pe care i-a promovat, l-au și înlăturat din toate funcțiile pe care le-a deținut în fruntea țării. De câțiva ani, Petre Roman și-a regăsit identitatea alături de liberali, care acum îl lansează în luptă electorală pentru parlamentarele din decembrie. Și pentru că s-a apropiat foarte mult de orașul din inima țării, Roman vrea să-i convingă pe brașoveni că le poate reprezenta interesele atât la nivel național, cât și internațional.
Un politician decent. Mai mult de jumătate din oamenii politici au trecut prin mâna lui Petre Roman. Puțini dintre ei au reușit, însă, să îi preia eleganța discursului. Și mai puțini i-au copiat decenţa și modestia de care a dat dovadă de fiecare dată când a fost apreciat pentru faptul că nu a fost acuzat de acte de corupție. Chiar și Traian Băsescu a fost adus în politică românească și susținut de Petre Roman. “E o diferenţă foarte mare în ceea ce priveşte responsabilităţile. Traian Băsescu mi-a dat foarte des impresia că ceea ce îl interesează este numai el. El, el şi numai el, în afara unei responsabilităţi maxime care acum este cea de preşedinte al României. În timp ce domnul Căncescu e un om pe care îl cunosc de când era senator PD, ca un om care e tot timpul preocupat de ceea ce îi stă în sarcină, de ceea ce are de făcut pentru comunitate “ a declarat Petre Roman, candidat USL, la Braşov, la emisiunea MIX ACTUAL. “Datorită domnului Roman, am intrat în politică, am avut două mandate de parlamentar. Şi apoi am învăţat să stau şi pe picio