IAȘI. Spectacolul de operă “Indiile galante”, ce va avea premiera pe 15 noiembrie la Iaşi, a fost gîndit încă din 2011, în urma discuțiilor pe care le-a avut directorul Operei Naționale Române din Iași, Beatrice Rancea, cu regizorul Andrei Șerban.
Coregrafia spectacolului a fost preluată integral din spectacolul omonim de la Opera “Garnier” din Paris.
Pe 16 și 18 noiembrie, spectacolul va avea alte două reprezentații.
Dirijori sunt Adrian Morar (Opera Națională Română Cluj-Napoca) și Gabriel Bebeșelea. Din distribuţie fac parte artiştii Operei ieşene şi invitaţii soprana Rodica Vica (Bucureşti) şi tenorul Radmilo Petrović (Viena).
Scenografia spectacolului a fost preluată de Carmencita Brojboiu (Cluj-Napoca).
Andrei Șerban spune că spectacolul va fi o sărbătoare a muzicii și a teatrului. “Piesa va arăta, în inocența ei, o lume mai bună unde dragostea triumfă și va fi ceva ce nu s-a mai făcut, ceva foarte bun”, a spus Andrei Şerban.
“Este o operă total necunoscută. Muzica barocă nu este cunoscută în România. Mulți spun că le strică vocea, alții sunt snobi și nu vor să facă asta, să cînte muzică barocă. Această muzică îți purifică vocea, e sănătoasă, vie, directă, de o rigurozitate, precisă, îți dă un fel de forță, o energie bună.”, a explicat maestrul Andrei Șerban.
Pentru acest spectacol vor fi folosite 700 de costume, dar și măști, pelerine ceea ce înseamnă multă pregătire în spate și totul trebuie pus la punct. În ceea ce privește spectacolul, acesta este mai dezvoltat decît cel de la Paris, mai spune Șerban.
Andrei Serban s-a născut la 21 iunie 1943, la București, este căsătorit și are 2 copii. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru și Cinematografie București, clasa Radu Penciulescu. Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț cu spectacolele “Arden of Feversham”, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea