“Viaţa liberă” a prezentat pe larg modul în care a fost distrusă Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, filiala Siret * În această săptămână, mingea se va afla în curtea judecătorilor bucureşteni *
Cele prezentate de „Viaţa liberă” în ultimele săptămâni reprezintă numai vârful aisbergului distrugerii Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF). La nivel naţional, situaţia este una de-a dreptul dezastruoasă.
Lege doar pentru unii
Deşi există elemente legislative clare care ar fi trebuit să împiedice distrugerea sistematică a sistemelor de îmbunătăţiri funciare, atât guvernanţii, cât şi conducerile SNIF şi ANIF le-au ignorat. Astfel, dezmembrarea patrimoniului şi activelor SNIF reprezintă o consecinţă directă a neaplicării cadrului legal prevăzut de Legea 138/2004 şi HG 1407/2004 generate de Legea4/2004 – “Tratatul de Împrumut cu Banca Mondială pentru modernizarea sectorului de irigaţii”.
Conform unei surse ce doreşte să-şi păstreze anonimatul, „din punct de vedere tehnic, responsabilii din MADR şi instituţiile subordonate – ADS, ANIF, SNIF – nu au respectat prevederile legale impuse de Legea 138/2004 art.36 referitor la divizare, care în mod obligatoriu trebuia facută conform procedurii imperative dată de Legea 31/1990 republicată, Titlul VI, cap.II, lit. j-k, art. 245 alin.1 si art. 249 indice 1”.
Nici astăzi SNIF-SA Bucureşti şi ANIF RA nu au un document de propietate asupra patrimoniului, întrucât nu există un protocol încheiat şi aprobat prin hotarâre de Guvern, aşa cum prevede legea. Acest lucru este întărit inclusiv de Raportul Curţii de Conturi a României din 4 februarie 2011.
Aceiaşi oblăduitori
Responsabil de situaţia SNIF şi ANIF este Ministerul Agriculturii. De mai bine de 20 de ani, “la butoane” se află aceiaşi oameni. „Faptul este generat de persoanele responsabile din cadrul Directiei de Îmbunăt