28 de indivizi acuzaţi de trafic cu substanţe etnobotanice şi 20 de consumatori au fost aduşi astăzi la sediul DIICOT Hunedoara pentru audieri într-un dosar intitulat "Operaţiunea Transilvania" şi care vizează traficul de droguri. Sursa: Remus Suciu
Reţeaua era întinsă în mai multe judeţe ale ţării şi structurată pe mai multe niveluri, aşa încât, vânzătorul din stradă habar nu avea de la cine provine marfa cu adevărat.
Eficienţă maximă: etnobotanice vândute cu zecile de kilograme
Azi dimineaţă poliţiştii şi procurorii au efectuat 25 de percheziţii la adrese din Hunedoara, Alba, Cluj, Timiş şi Bucureşti. 28 de suspecţi au fost aduşi la sediul DIICOT din Deva, audierile fiind făcute în reşedinţa judeţului Hunedoara pentru că 15 dintre suspecţi domiciliază în zonă. Conform comunicatului Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, pe parcursul percheziţiilor, au fost găsite 10 kilograme de etnobotanice, însă procurorii spun că, doar în ultimele luni, reţeaua a reuşit să plaseze pe piaţă mai bine de 80 de kilograme de asemenea substanţe.
Organizare pe mai multe niveluri
Anchetatorii susţin că Mircea Marian Ispas, din Alba Iulia, era capul reţelei. Marfa provenea din Spania, cel mai adesea, prin intermediul unor firme de curierat. Ispas o prelua, apoi le-o dădea spre vânzare unor dealeri din Alba – Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj – Napoca, Deva şi Orăştie. La rândul lor, dealerii o plasau pentru comercializare altor indivizi, pe care-i numeau "săgeţi", dispuşi
să-şi asume riscurile vânzărilor direct în stradă. Clienţii identificaţi până acum sunt cu zecile, au vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, cei mai mulţi fiind elevi de liceu. Reţeaua s-a extins rapid şi în Caransebeş sau Reşiţa, dar şi în oraşe mai mici, precum Călan, Brad, ori Simeria.
Profit minim: 13.000 de euro la kilogram @N_