Pe scurt:
1. Potrivit majorităţii sondajelor, Obama are prima şansă.
2. Este posibil ca votul pentru Obama să fie supraestimat puternic în sondaje din motive de eşantionare, şi Romney să obţină o victorie confortabilă.
Detalii:
1. Estimare clasică: victorie Obama
Certitudinile de start în măsura în care există: Obama 217 electori, Romney 206 electori. Dar e nevoie de 270 pentru victorie. Iată câte ceva despre celelalte state, aflate încă pe muchie (în paranteză numărul de electori).
Florida (29) = Câştigătorul potrivit sondajelor din ultima săptămână: Romney în 3 sondaje (în două dintre ele peste marja de eroare), Obama în 2 sondaje (în ambele diferenţa dintre el şi Romney în marja de eroare), un egal. Doar de două ori în ultima sută de ani s-au câştigat alegerile fără Florida: JFK (1960) şi Clinton (1992, când candidatul independent Ross Perot a divizat voturile republicanilor).
Informaţie specială: Nici democraţii nu sunt optimişti apropo de Florida.
Prima şansă: Romney.
Virginia (13) = Obama are un mic avantaj în majoritatea sondajelor, dar acesta nu depăşeşte marja de eroare.
Prima şansă: Romney.
New Hampshire (4) = Obama conduce, dar avantajul său nu depăşeşte marja de eroare.
Informaţie specială: Impactul celor 4 electori din New Hampshire, statistic vorbind, nu are mari şanse să decidă câştigătorul.
Prima şansă: Obama.
Colorado (9) = În mod oarecum surprinzător pentru compoziţia socio-demografică a statului, Obama conduce în 4 din cele 6 sondaje efectuate în ultimele zile. În cele mai recente două sondaje, avantajul său este mai mare decât marja de eroare.
Prima şansă: Obama.
Pennsylvania (20) = Părea a fi o victorie sigură pentru Obama, dar cele mai recente două sondaje arată că diferenţa dintre candidaţi este în marja de eroare.
Informaţie specială: Romney a insistat