Sute de copii care trăiesc în Londra sau în alte oraşe din Marea Britanie nu au naţionalitate. Mulţi dintre ei au ajuns în Marea Britanie pe cale legala, dar nu au fost înregistraţi oficial niciodată sau au fost părăsiţi de către părinţii sau tutorii lor, scrie BBC, care sugerează că este o problemă la nivel naţional.
Organizaţiile de caritate au tras un semnal de alarmă asupra situaţiei copiilor apatrizi din oraşe, precum Birmingham, Leeds, Coventry, Nottingham, Newcastle, Liverpool, Oxford şi Cardiff. Mulţi dintre tinerii care nu există în niciun act sunt obligaţi chiar să se prostitueze pentru a trăi.
Problema cea mai mare o reprezintă, însă, tinerii fără cetăţenie din Londra. Mulţi dintre ei au venit legal în Marea Britanie, dar nu au fost niciodată înregistraţi oficial, astfel că nu au acces la educaţie sau la o locuinţă socială.
"Până în prezent, am fost contactaţi de peste 600 de tineri. Este o mare problemă", afirmă Jennifer Blake, reprezentanta unei organizaţii de caritate care încearcă să le găsească adăposturi copiilor străzii.
A ajuns să doarmă în autobuze
Unul dintre cazurile de care se ocupa Jennifer Blake este Tony, un baiat din Uganda în vârstă de 17 ani, care a fost nevoit să doarmă în autobuze, după ce tatăl său l-a dat afară din casă. "Este o luptă. Dacă îţi este foame, ai nevoie de bani. Dacă fur însă, ajung la închisoare şi nu vreau asta", mărturiseşte Tony.
După doi ani petrecuţi în stradă în cautare de hrană şi adăpost, starea de sănătate a lui Tony a început să se deterioreze.
Unii dintre copii apatrizi au vârsta de 14 ani. Fara niciun sprijin, adăpost sau îngrijire, ei ajung de multe ori să facă o serie de infracţiuni pentru a supravieţui.
Pentru tinerii precum Tony, încercarea retroactivă de a deveni cetăţeni cu acte în regulă poate fi practic imposibilă.
Nemaifiind în legatură cu f