Desi reprezentantii Bisericii Ortodoxe spun ca excursiile se fac legal, prin agentiile de turism ale Patriarhiei, cifrele furnizate de Ministerul Finantelor demonstreaza opusul.
"Am cerut o intalnire oficiala la Patriarhie sa le explicam problema. Sunt preoti care organizeaza pelerinaje in Israel, si acest lucru este ilegal. Conform legislatiei romanesti, nu ai voie sa faci rezervari de servicii turistice si excursii daca nu ai licenta de agentie de turism", a declarat presedintele ANAT, Corina Martin.
Potrivit reprezentantei asociatiei pelerinajele ilegale, facute de preoti, sunt o afacere care baga anual milioane de euro in buzunarele largi ale preotilor.
Potrivit datelor ANAT, numarul turistilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro. O parte dintre romanii care merg in Israel se duc pentru a-si vizita rudele, insa majoritatea turistilor aleg pelerinajele locatiile cu incarcatura spiritual precum Zidul Plangerii, Mormantul Sfant, Biserica Sfanta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Maslinilor, Gradina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moarta, Qumran, Eilat, Muntele Sinai si Manastirea Sfanta Ecaterina.
Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, care opereaza si circuite in Israel, estimeaza ca pentru pelerinaje merg anual in Tara Sfanta circa 40.000 de romani, dintre care sub 10.000 ajung prin intermediul agentiilor de turism.
Agentia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Cifre contradictorii in evidentele fiscale ale Basilica Travel Cu toate acestea, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, afirma ca mii de pelerini merg anual in Israel prin Basilica Travel. Insa la tarifele de peste 600 de