Maternităţile judeţelor vecine Aradului reprezintă alternativa cea mai viabilă pentru locul de naştere al viitoarelor mămici. Dacă oferta clinicilor private este cam piperată pentru buzunarul multor arădeni, Stafilococul auriu este cel care alungă femeile gravide din Maternitatea arădeană. „Medicii din Arad au o reputaţie bună, însă nu prea ai unde să naşti. M-am interesat la clinicile private, însă preţurile sunt prea mari pentru bugetul meu. La Spitalul Matern există riscul ca bebeluşul să se infecteze din cauza Stafilococului auriu, prezent în pereţii unităţii de câţiva ani buni. Cunosc foarte multe persoane care după ce şi-au adus copilul acasă, au fost nevoite să urmeze tot felul de tratamente pentru a-l însănătoşi. Cazurile nu sunt grave, însă prefer să nu îmi expun copilul la nici un risc. Am cunoştinţe la Oradea, şi prefer să nasc acolo“, ne spune Simona Drăgoiu, viitoare mamă.
O bună parte din familii preferă însă Timişoara. „Soţia mea a născut de curând gemene, iar sarcina prezenta risc. Ştiam că va naşte prematur şi că va trebui să petreacă foarte mult timp în spital. Cum la Arad există Stafilococul auriu, iar riscul infectării creşte cu cât se stă mai mult în spital, am hotărât să mergem la Timişoara“, ne spune Andrei Alexeevici, tatăl a două fetiţe gemene.
Stafilococii pot produce o gamă largă de infecţii, a căror gravitate şi localizare variază de la infecţii superficiale ale pielii până la infecţii ce pun viaţa în pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita.
Stafilococii se împart în coagulazo-negativi şi coagulazo-pozitivi. Cei negativi se găsesc peste tot, făcând parte din flora normală a organismului. Produc frecvent infecţii intraspitalicesti, ei fiind rezistenţi la unele dezinfectante şi antiseptice sau apar la cei cu diverse corpuri străine (proteze, grefe, catere etc.). Supravieţuiesc îndelungat pe suprafeţe uscate. T