Lasatul bacsisului nu ar trebui sa fie atat de greu, dar de multe ori pot sa apara probleme din cauza asta, mai ales in cazul in care te afli intr-o tara straina, unde nu cunosti regulile si poti face foarte usor o gafa.
Trebuie sa tii cont de traditii, de imprejurari si de nota de plata, potrivit NBC News.
Cui ii lasi bani si nu ar trebui neaparat
- Personalul de pe vase de croaziera
Pe multe vase de croaziera, daca te vei uita cu atentie, vei observa ca in nota de plata este inclus deja si bacsisul pentru persoana care te-a servit, asa ca nu mai este nevoie de alte "atentii". In acest caz, bacsisul nu mai inseamna rasplata pentru o servire de calitate, fiind vorba despre servirea in general.
- Personalul de servire in restaurante
In Statele Unite, de obicei se lasa in restaurant 15-20% din nota de plata. In Europa, insa, se obisnuieste sa se lase atat cat sa se rotunjeasca suma. De exemplu, daca ai consumat de 57 de euro, poti sa lasi 60. In Danemarca si Noua Zeelanda, insa, nu se asteapta bacsis deloc.
In Norvegia este de obicei inclus pe nota de plata un bacsis de 10%, iar in Aruba este de 15%, dar acesta se imparte intregului personal, inclusiv celor de la bucatarie. Daca ai fost extrem de incantat de servire, mai poti sa scoti din buzunar 5-10% si sa-i inmanezi ospatarului. Iar daca nu stii care este obiceiul locului, cel mai simplu este sa intrebi.
- Portarul
Multa lume are o dilema atunci cand ajunge la un hotel luxos si este intampinata de portar si de alti angajati care ori ajuta cu bagaje, ori cu informatii, ori parcheaza masina. De obicei, cel care iti cara bagajele de la masina in camera se asteapta sa fie platit. De restul nu prea trebuie sa-ti faci griji, pentru ca ei obisnuiesc sa faca cu schimbul, asa ca ajung sa fie platiti toti pana la urma. @N_P